T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TEKİRDAĞ / SÜLEYMANPAŞA - Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ADALET ALANI

ADALET ALANIN TANIMI

ALANIN AMACI

Adalet alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

1. ZABIT KÂTİPLİĞİ

Tanımı: Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı ile adli ve idari yargı sistemi içerisindeki tüm mahkemelerdeki yazı işlemlerini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Zabit katibi olarak adliyelerde memur olmak için kpss sınavında 70 puan üstü almanın dışında 3 dakikada yanlışsız 90 kelime klavye  ile yazı yazmak gerekmekte  ve mülakatta elenmemeniz gerekli.

2. İNFAZ VE KORUMA (GARDİYAN)

Tanımı: Adalet Bakanlığına bağlı ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde güvenliği sağlama, tutuklu ve hükümlülerle ilgili işlemleri yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Adalet alanını bitirdikten sonra ; İnfaz Koruma Memuru (Gardiyan) olabilmek için ise  yine kpss sınavına girip 70 puan üstü almanız gerekli.

İSTİHDAM ALANLARI

1. Adalet Bakanlığı Merkez Teşkilatı

2. Cumhuriyet başsavcılıkları

3. İlk derece mahkemeleri

4. Bölge mahkemeleri

5. İdare ve vergi mahkemeleri

6. Yüksek mahkemeler

7. Hukuk büroları

8. Noterlikler

9. Yüksek Seçim Kurulu

10.Ceza infaz kurumları ve tutukevleri

11.Özel güvenlik şirketleri

12.Bankalar ve sigorta şirketleri gibi özel firmaların hukuk departmanları, takip birimleri vb. yerlerde çalışabilirler.

     Adalet alanını bitirdikten sonra ;  2 yıllık  Adalet Önlisans programlarını yani Adalet meslek yüksek okullarını tercih  ettiğinizde ek puan hakkınız vardır. Bu önlisans programını bitirdikten sonra İCRA MÜDÜR VE YARDIMCISI olarak atanabilirsiniz. Adalet alanını bitirdikten sonra ;  Adalet Meslek Yüksek okullarından mezun olursanız. DİKEY GEÇİŞ SINAVI İLE HUKUK FAKÜLTELERİnden lisans tamamlayarak AVUKAT ,YARGIÇ VE SAVCI OLABİLRSİNİZ.

-          Adalet alanını bitirdikten sonra ; yüksek seçim ve seçim kurulları ile noterlikler, hukuk ve avukatlık büroları, bankalar,özel güvenlik şirketleri ve sigorta şirketleri ile kamu ve özel kurumların hukuk ile ilgili birimlerde de iş bulabilirsiniz.

-          Zabıt kâtibi ile infaz ve koruma personeli olarak görev yapan memurlar; kurumlarının meslek eğitim merkezlerinde hizmet içi eğitim faaliyetlerine katılarak görevde yükselme eğitimi sonunda başarılı oldukları takdirde ve diğer şartları da taşımaları koşuluyla Zabit Katibi ise ŞEF, Yazı İşleri Müdürü ,çalıştığı kurumda Müdür yardımcısı ve Müdür olabilmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.09.2019 - Güncelleme: 02.10.2022 22:14 - Görüntülenme: 3287
  Beğen | 8  kişi beğendi